WORKSHOP DE EDITAREA PORTRETELOR AMBIENTALE
“Dă-i omului un pește și va avea de mâncare o zi. Învață-l să pescuiască și va avea de mâncare toată viața.”
Nu contează DOAR cât de bun eşti ca fotograf. Un profesionist nu livrează niciodată o fotografie direct din aparat.
Editarea fotografiilor are un rol fundamental în rezultatul final al muncii noastre şi poate reduce considerabil limitările din teren, care nu ţin neapărat de experienţa noastră ca fotografi. Abilităţi în postprocesarea imaginilor pot face diferenţa între o fotografie comună şi una memorabilă.
Editarea fotografiilor nu înseamnă doar aplicarea unor preseturi, pentru ca acelasi preset nu functioneaza la fel pe fotografii facute in momente şi contexte diferite, cu tehnici diferite. Preseturile au o aplicabilitate limitată şi durabilitate la fel.
La acest workshop vom învăţa să “pescuim”, nu să ne “hrănim cu peşte” pentru o perioadă limitată.
Ce veţi învăţa la acest workshop-training?
Trainingul se adresează persoanelor care sunt la nivele de începători sau intermediari în editarea fotografiilor cu ajutorul Adobe Photoshop. Workshopul propriu-zis presupune formarea unor abilităţi de editare fotografică pe tema portretului ambiental. Acese tipuri de portrete au cerere mare şi sunt prezente în mod direct în genuri de fotografie ca şi fotografia artistică de nuntă, fotogafia de familie, însă aplicabilitatea principiilor de editare se extinde şi la alte genuri de fotografie, cum ar fi fotografia de fashion şi chiar şi fotografia de peisaj.
Workshopul durează 2 zile intensiv şi va conţine 4 părţi:
1. principiile de bază ale editării (ce se urmăreşte prin editare, care sunt tehnicile de editare , spaţiul și rolul său în compoziţie şi perspectivă, finalitatea fotografiei, povestea pe care vrem să o transmitem, etc) . În această secţiune vom discuta despre tehnici care provin din artele vizuale şi în special din pictură. Ne vom axa pe înțelegerea unor principii de cromatologie şi a lucrului cu contraste: lumină- întuneric, clar-neclar, cald -rece, saturare-desaturare, static-mişcare, plan apropiat – îndepărtat, precum şi a principiilor care influenţează percepţia vizuală;
2. partea de workflow – postprocesare basic – care presupune corecţii de culoare şi luminozitate, corecţii de compoziţie şi recompoziţie prin selecţii elementare şi manipulări ale backgroundului şi ale elementelor din cadru, sharpening, etc. Vom lucra cu layere de ajustare (curves, levels, color balance, etc.), măşti, blending modes şi filtre, vom folosi unelte de selecţie şi alte tool-uri ;
3. partea de postprocesare intermediar care presupune unelte şi tehnici de editare complexe: dodge&burn, frequency separation, gradienţi, tehnici de tinting, shading şi toning, colorizare, speed flow and actions;
4. secţiune deschisă, flexibilă pentru a răspunde solicitărilor participanţilor la workshop/dileme de editare şi studii de caz ale fotografiilor participanţilor.
Toate tehnicile vor fi exemplificate prin studii de caz, pornind de la fotografia raw din cameră şi ajungând la produsul final.
Cui se adresează workshopul: celor care vor să obţină un produs fotografic de excepţie şi sunt conştienţi că postprocesarea este o etapă la fel de importantă ca şi celelalte, pentru obţinerea unor fotografii de impact.
Cui nu se adresează: celor care cred că fotografiile de calitate se obţin exclusiv din cameră sau cel mult că e suficient să dai un click şi să aplici un preset.
Ce aduce nou workshop-ul?
O perspectivă de viziune artistică asupra editării provenită din artele vizuale îmbinate cu aspecte practice din psihologia percepţiei. Majoritatea studiilor de caz în postprocesare le vom face folosind Photoshop.
Un sistem de follow up, inexistent în mare măsură pe piaţa din România, care oferă participanţilor la workshop avantaje ulterioare de formare continuă:
1. reducere de 50% valabilă în următorii 3 ani la oricare dintre workshopurile susţinute de mine, adată ce ai participat deja la un workshop;
2. o întâlnire 1 la 1, pe probleme de editare, cu durata de 2 ore oricând la solicitarea doritorilor în următoarele 6 luni de la workshop şi o întâlnire de grup cu toţi participanţii la workshop, oricând în următoarele 6 luni, cu durata de 4 ore;
3. un grup online dedicat participanţilor la workshop unde se pot dezbate oricând aspecte legate de editare în special şi în mod general despre fotografia de potret ambiental.
Ce vă pot oferi eu?
Dincolo de experienţa ca fotograf de evenimente şi de familie, în ultimii 7 ani am investit o mare parte din timp stăpânirii tehnicilor de postprocesare. Am învăţat în mod direct şi indirect, offline şi online din participarea la workshopuri şi din tutorialele de editare ale unor fotografi consacraţi internaţional.
Ca să poţi să transmiţi informaţia într-un mod eficient şi altora e nevoie de o serie de abilităţi construite în timp. Pentru asta mă bazez şi pe experienţa de peste 20 de ani de cadru didactic la Facultatea de Sociologie şi Psihologie.
Când şi unde: 3 – 4 mai 2022, Timişoara
Nr de participanţi: minim 6, maxim 10
Ce investiţie presupune?
Workshopul presupune o investiţie de 200 euro/participant, cu posibilitatea de early booking la un preţ de 150 euro, pentru cele două zile de training. Participarea poate fi achitată în două tranşe: prima tranșă de 50 euro pentru rezervarea locului, respectiv a doua tranșă (restul de sumă) oricând înainte de organizarea workshopului.
Înscrierea și alte detalii pe linku-ul următor:
https://forms.gle/6R9zsiLk4fdyViiG6